Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziekenhuis Geel met gratis borstonderzoeken naar aanleiding van maand tegen borstkanker

Ziekenhuis GEEL

Oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Ook Ziekenhuis Geel vindt het belangrijk om zich in te zetten voor deze strijd. Want 1 op 9 Belgische vrouwen krijgt ooit te maken met borstkanker. Bij Belgische mannen is de kans 1 op 1.000.

Ziekenhuis Geel organiseerde donderdag gratis borstonderzoeken naar aanleiding van de maand tegen borstkanker. Heel de dag stonden dr. Johan Vervliet, gynaecoloog Ziekenhuis Geel, en dr. Kathleen Vanderstappen, chirurg Ziekenhuis Geel, klaar om geïnteresseerden te onderzoeken, helpen en informeren.

We zijn zeer blij met de opkomst. Op voorhand hadden we reclame gemaakt op onze sociale media en ook in het ziekenhuis. De sociale media post werd zeer veel gedeeld en daarnaast kregen onze collega’s van de opnamedienst ook ettelijke telefoontjes voor meer informatie.

Dit bewijst dat er hoge nood is aan dergelijke acties. De aanwezigen gaven vandaag ook aan dat ze het apprecieerden dat we dit organiseren in de vertrouwelijke omgeving van onze borstkliniek. Het onderzoek kon op die manier ook in alle anonimiteit verlopen,” zegt Freja Gauwloos, borstverpleegkundige.

Elke aanwezige kreeg ook een informatieboekje mee dat in detail beschrijft hoe je zelf een borstonderzoek moet uitvoeren. In totaal hebben de dokters 72 mensen onderzocht. Er kwam een zeer gevarieerde groep mannen en vrouwen van alle leeftijden langs.

Het was een zeer drukke en bewogen dag. We zijn tevreden dat er zoveel mensen zijn langsgekomen voor een onderzoek. Nu kunnen zij hier thuis zelf verder mee aan de slag. Want we raden aan om elke maand, liefst op een vaste dag, een zelfonderzoek te doen. Voel je iets of twijfel je? Neem dan zeker contact op met je huisarts of gynaecoloog,” vertelt dr. Vanderstappen.

In de strijd tegen borstkanker is opsporing cruciaal. Daarom biedt het Vlaams Bevolkingsonderzoek Borstkanker aan vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de kans aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Dit onderzoek is volledig gratis.

“Graag wijzen we erop dat niet elke diagnose kan gesteld worden met enkel een zelfonderzoek. Vaak zijn bijkomende onderzoeken nog aangewezen. Als je zo’n uitnodiging ontvangt, neem dan zeker deel aan de gratis screening van de overheid,” raadt dr. Vervliet aan.

Als borstkanker zich toch manifesteert, is het belangrijk om dit in een vroeg stadium vast te stellen om zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen. Hoe vroeger de behandeling start, hoe beter de ziekte kan beperkt worden en hoe groter de kansen op genezing zijn.

Samen met dr. Vervliet hebben we vandaag bij vier van de onderzochte personen beslist dat verder onderzoek aangewezen was. Het doet deugd om op die manier ons steentje te kunnen bijdragen. En dit benadrukt nog maar eens het belang van tijdig en regelmatig een borstonderzoek te laten uitvoeren.” voegt dr. Vanderstappen toe.

www.ziekenhuisgeel.be 

Over Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel is een regionaal ziekenhuis dat een waaier van diensten aanbiedt. Het ziekenhuis telt 300 bedden en is jaarlijks goed voor 150.000 raadplegingen, 45.000 opnames (inclusief dagopnames), 14.000 chirurgische ingrepen, 370.000  technische onderzoeken, 3 miljoen labo-analyses en 22.000 patiënten op spoed.

Daarnaast huisvest het ziekenhuis ook het bekende Revalidatiecentrum Kempen, één van de grootste en best uitgeruste revalidatiecentra van het land.

Ziekenhuis Geel wil toonaangevend blijven in de regio Kempen door goede samenwerking binnen het Ziekenhuisnetwerk Kempen met de ziekenhuizen H. Hartziekenhuis Mol, AZ Herentals en AZ Turnhout.

URL
Ziekenhuis GEEL

Deel dit artikel